Isnin, 22 Februari 2010

RENUNGAN BERSAMA...


Ikan lemas ingin mengucapkan selamat menyambut hari maulidur rasul 1431H kepada pengunjung blog ini yang akan kita sambut tidak lama lagi.Di kesempatan itu juga ikan lemas lemas ingin mengingatkan kepada anda supaya jangan lalai dalam membuat sesuatu perkara.disini ikan lemas ingin huraikan 10 perkara yang sia-sia.Dari petikan Sufyan ats-Tsauri, seorang ulama hadis yang terkemuka ,menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia iaitu:-

1.laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tapi tidak dimohonkannya doa untuk ibi-bapanya sendiri dan kaum muslin.

2.orang yang kerapkali membaca Al-Quran, tapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.

3.laki-laki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan shalat tahiyatul-masjid.

4.orang-orang yang melawati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepad apenghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.

5.laki-laki yang masuk pad hari jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan shalat jumaat berjemaah.

6.laki-laki atau wanita yang tinggal si suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7.dua orang laki-laki yang bersahabat,tapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8.laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya,tapi tidak diancuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9.pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya.

sama-samalah kita renungan kan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan